V Evropě se vyhodí ročně okolo 89 miliónů tun potravin. Komisař pro životní prostředí Janez Potočnik k tomu řekl: „To je morálně a ekonomicky neakceptovatelné a je to ještě horší, pokud zvážíme rozsah zdrojů, které byly zapotřebí k vyprodukování těchto 89 milionů tun potravin. My také vyhazujeme všechny tyto zdroje! S celým systémem je něco špatně.“
Potraviny jsou pro život nezbytné. Tvoří důležitou součást naší kulturní identity a hrají důležitou roli v ekonomice. Potravinový systém má významný dopad na životní prostředí skrze například emise skleníkových plynů, užívání půdy a znečištění vod, spotřebu fosforu a dopad z používání chemických výrobků jako jsou herbicidy a pesticidy.
To je důvodem proč se Evropská komise ptá na názory o evropské produkci potravin a na konzumní systém. Konzultace se zúčastní občané, zemědělci, výrobci potravin, nevládní organizace, státní úřady a budou pomáhat řešit otázku jaké přijmout okamžité kroky ke snížení plýtvání s potravinami a obecněji, k tomu, aby se využívaly zdroje v rámci potravinového systému efektivněji. Zjištění z této konzultace budou základem pro Komunikaci o udržitelných potravinách, která proběhne na konci roku
Respondenti budou tázání, co si myslí o prioritních akcích, které by měly přijít, jak měřit dopady na potravinový systém, nejlepší cesty k podpoře více udržitelné výroby, dodavatelských řetězců a více udržitelné konzumace potravin a na to, jak snížit plýtvání s potravinami a jaké politiky se nejlépe hodí k řešení těchto výzev.
Konzultace bude zahájena do 1. října 2013. Evropská komise plánuje prezentovat nápady vzešlé z konzultace na konci roku. Již 20. září 2011 Evropská komise přijala Plán k účinnému využívání zdrojů v Evropě, který má zajistit zdravější a udržitelnou produkci a konzumaci potravin a snížit o polovinu „potravinový odpad“ v EU do roku 2020.
Více informací můžete nalézt na: