Větrné elektrárny ovlivňují klima asi jako otevření ledničky teplotu v kuchyni
15.5.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz) Diskuse: 7
Po pěti stech metrech může stát další elektrárna.
Licence | Některá práva vyhrazena
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz'>
Po pěti stech metrech může stát další elektrárna. Licence | Některá práva vyhrazena
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Velké větrné farmy v USA mají dopad na lokální teplotu ovzduší v nízkých vrstvách atmosféry, napsal magazín Nature. Je to zhruba tak stejný vliv na změnu klimatu, jako má otevření dveří ledničky na teplotu v kuchyni, reaguje na zprávu Michal Janeček, šéf České společnosti pro větrnou energii.
Podle studie je vliv větrných farem lokálního významu. V médiích se však objevily články s bombastickými titulky, které zvěstovaly konec mýtu o větrných elektrárnách. Michal Janeček tvrdí, že promíchávání vzduchu pomocí lopatek větrných elektráren, které stojí za oním lokálním oteplením, je v některých případech dokonce prospěšné.
Odvolává se přitom na Stevena Sherwooda z Výzkumného centra pro změnu klimatu na Univerzitě v Novém Jižním Walesu. Ten uvádí, že promíchávání vzduchu běžně používají ovocnáři, když chtějí zabránit ranním přízemním mrazíkům. Jen místo větrných elektráren používají rotory helikoptér.
Přečtěte si zprávu Větrné parky v Texasu zřejmě způsobují lokální oteplování„Za lopatkami větrné elektrárny se vytvoří prostor s turbulencemi, kde se vzduch mísí. Po několika stech metrech se vítr opět ustálí, větrná masa se spojí a vypadá, jakoby žádnými lopatkami neprošla,“ komentuje princip míchání vzduchu Michal Janeček. „To, že větrné elektrárny mají vliv na vzdušné proudy jen v malé míre, dokazuje i doporučení výrobců elektráren. Podle nich mají být rozestupy mezi jednotlivými stroji 500 metrů. Za touto hranicí se vzduch již nevíří a může roztočit další elektrárnu,“ říká Janeček. Podle něho za touto vzdáleností už nemá vír vliv na nic, natož na změnu klimatu.
„Míchaní teplého a studeného vzduchu větrnou elektrárnou má na globální klimatické změny asi stejný vliv, jako když si doma otevřete ledničku a do kuchyně vám zavane proud studeného vzduchu,“ přirovnává Janeček.